Aort duvarının anormal genişlemesi veya şişmesi durumu anevrizma olarak tanımlanır. Vücudun en büyük damarı olan aortun içinden pompalanan kandaki artan basınç, aort duvarının zayıfile olan kısmında balona benzer bir şişme meydana getirir.
MR Anjiyografi: Damar içindeki kan akışını ve yapısal bozuklukları detaylı bir şekilde gösterir. Aort diseksiyonu gibi acil durumların değerlendirilmesinde faydalıdır.
Ultrason: Abdominal anevrizmaların varlığı ve boyutu hakkında bilgi sağlayabilir. Karın ve sırt ağrıları olan hastalarda abdominal anevrizmanın ve ağrıların nedenleri araştırılabilir.
Aile geçmişlerinde kardiyolojik sistemle ilgili olarak rahatsızlıklar veya ölümler yaşanmış olması
Aort anevrizma taraması bilgisayarlı tomografi ile yapılabilir. Ülkemizde tansiyon ve damar sertliği probleminin yaygın olması nedeniyle, bu hasta grubunda en az bir kere aort anevrizma taramasının yapılması hayat kurtarıcı olabilir.
Bu şekilde kusurlu bölgenin her iki taraftan regular aort ile bağlanması sağlanır. İşlem tamamlanınca kan damarının yeni ve sentetik kısmı sağlıklı bir aort gibi görev yapar.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve ailesinde de kalp hastalığı bulunmayan kişilerin de; kadınların 45, erkeklerin ise forty yaşından itibaren kalp ve damar sistemine yönelik periyodik muayene ve tetkiklerden geçmesi koruyucu sağlık açısından yerinde olacaktır.
Aort anevrizma tedavisine, anevrizmanın çapına ve yerleşimine göre karar verilir. Genellikle 5 cm’nin altındaki anevrizma genişlemelerinde hasta takibe alınır ve tansiyon kontrolü ve anevrizmanın oluşturduğu yandaş problemlere yönelik ilaç tedavileri başlanır.
Torasik aort anevrizmaları genelde abdominal aort anevrizmalarına göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir.
Aort anevrizmasında genelde ilaç tedavisi kullanılmaz. Ancak hipertansiyon anevrizma varlığı riskini ve var olan anevrizmada yırtılma olasılığını arttırdığı için hipertansiyonu olan kişilerde antihipertansif ilaç kullanılabilir.
Genel olarak yaşı ilerlemiş kişilerde rastlanılan bu rahatsızlık kadınlarda meydana gelebilse de erkeklerde karşılaşılma oranı daha yüksek olmaktadır. Aile geçmişlerinde damar kalp ve damar rahatsızlıkları olanlar, daha önce damarlarıyla ilgili bir sorun veya ameliyat yaşayanlar, tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi rahatsızlıkları olanlar, düzensiz bir yaşam süren ve sağlıklı beslenmeyenler, alkol ve sigara kullananlar bu rahatsızlık konusunda her zaman threat altında bulunabilmektedir.
Aort damarının karın (abdominal) bölgesindeki duvarlarında zayıflama oluşması sonucu yavaş yavaş balon gibi şişmesi ve damarın genişlemesi durumudur.
Herhangi bir aort anevrizması, aort anevrizması nedir aort duvarındaki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşabilir. Dejeneratif değişiklikler, torasik aort anevrizmaları için daha fazla chance oluşturur.
Demlenmiş olan bitkisel çayın süzülmesinden sonra bir kaşık bal ile karıştırılır. Bu çayı yemek yedikten sonra düzenli olarak iki kaşık içerek aort damar genişlemesi konusunda yapılan tedaviye destek sağlanabilmektedir.